Technologia

Dlaczego jabłka „Ozonepack” są lepsze?

Jabłka „Ozonepack” są sterylnie czyste i natychmiast gotowe do spożycia. Szczelnie zapakowane, bez konserwantów, zachowują czystość i najwyższą jakość do kilku tygodni. Dlatego bez obaw można je dać dziecku jako drugie śniadanie do szkoły lub spożywać w podróży, bez konieczności powtórnego mycia. Wszystko dzięki zastosowaniu innowacyjnych metod mycia ozonem, a następnie nowatorskiego sposobu pakowania.



Tak zapakowane owoce, bez obaw można wziąć do plecaka, lub do torby podróżnej.

Kilka słów o naszych metodach:

Jabłka Ozonepack myjemy ekologicznie i bezpiecznie, za pomocą oczyszczonego powietrza, (ozonem).

Mycie ozonem usuwa:
  • Mikroorganizmy z powierzchni owoców, co potwierdzają badania w akredytowanym laboratorium (czystość mikrobiologiczna-1, czystość mikrobiologiczna-2 )
  • Pozostałości pestycydów nawet do 100% (badania porównawcze: pestycydy bez ozonu, pestycydy po ozonowaniu )
  • Pyły, sadze i inne substancje na powierzchni skórki.



  • Co to jest ozon?

    Powietrze składa się z Azotu 78% (N2) i tlenu 21% (O2) - którym oddychamy. Z trzech cząstek tlenu (O2) powstają 2 cząstki ozonu (O3). Ozon jest bardzo nietrwały i szybko przekształca się z powrotem w zwykły tlen, dlatego jest w 100% bezpieczny dla konsumenta!
  • Ozonowanie używane jest przy produkcji najlepszych wód mineralnych i napojów,

  • do utrzymania czystości wody w luksusowych basenach,

  • Ozon czuć w powietrzu tuż po burzy


  • Sterylne pakowanie.

    Aby zachować jabłka tak czyste jak zaraz po myciu ozonem, opatentowaliśmy i uruchomiliśmy nowatorską linię produkcyjną do szczelnego, sterylnego pakowania owoców. Tak pakowane jabłka pozwalają dostarczyć Państwu bardzo czyste jabłka, które zachowują smak, jakby przed chwilą zostały zerwane z sadu.



    Spróbujcie i sami oceńcie jabłka Ozonepack:

    Jabłka- czyste jak łza, smaczne jak prosto z sadu
    Papier – biodegradowalny
    Wodne farby – biodegradowalne
    Folia - bio - biodegradowalna

    Zostaliśmy docenieni:

    Nasze rozwiązania już zostały dostrzeżone przez specjalistów oraz docenione przez konsumentów. W 2014 roku otrzymaliśmy Złoty Medal na Międzynarodowych Targach Poznańskich.


    mgr inż. Rafał Dominiak absolwent wydziału ogrodniczego SGGW ze złotym medalem Międzynarodowych Targów Poznańskich


    Naszą misją jest zastąpienie wysokokalorycznych konserwowanych przekąsek, świeżymi, czystymi owocami. Temu służy praca nad wyeliminowaniem zanieczyszczeń i resztek pestycydów z owoców i warzyw produkowanych przez nas i pakowanych.

    Ciągle szukamy nowych rozwiązań

    Nasza technologia powstała w oparciu o prowadzone latami testy i doświadczenia prowadzone w sadzie oraz jednocześnie w zbudowanym własnoręcznie domowym laboratorium. Aby bezpiecznie stosować ozonowanie odizolowaliśmy miejsce mycia szczelnymi ścianami oraz specjalnie zaprojektowanym i wykonanym stołem pakującym. Cała technologia, urządzenie i opakowanie zostały opatentowane.

    Badania nad czystością owoców

    Do testu usuwania pozostałości pestycydów użyliśmy jabłek kupionych w jednej z polskich sieci handlowych (pestycydy bez ozonu, pestycydy po ozonowaniu ). W zakupionych owocach badania wykazały 6 związków pozostałości pestycydów nie przekraczających dopuszczalnych norm. Po oczyszczeniu jabłek ozonem, cztery substancje zostały całkowicie usunięte, jedna została zredukowana o 13.5% ostatnia pozostała. Substancja, która nie została usunięta była substancją zalegającą wewnątrz owocu, dlatego oczyszczanie nie było w stanie jej usunąć. Usunąłem ją w tym roku 2014 roku poprzez zakaz jej stosowania przez sadowników należących do naszej grupy producenckiej Janfruit Sp. z o.o.

    Jeszcze w 2013 roku używaliśmy w naszym gospodarstwie, prowadzonym z żoną pestycydów zgodnie z zaleceniami zatwierdzonymi przez PIORIN. Po zbiorach w naszych owocach zostało wykrytych 6 substancji pozostałości pestycydów (sezon 2013 - 1, sezon2013 - 2 ). W sezonie 2014 zminimalizowaliśmy ilość pestycydów do minimum. Obecnie badania wykazują pozostałości tylko 1 substancji pozostałości pestycydu na poziomie od 18 do 5 % ilości dopuszczonej przez obowiązujące normy. To wyjątkowy wynik zarówno w kraju jak i na świecie.

    Drugim trudnym zadaniem było osiągnięcie wysokiej czystości mikrobiologicznej umytych owoców. Aby osiągnąć długotrwałą czystość owoców opracowaliśmy nową technologię sterylnego pakowania jabłek w oczyszczonym powietrzu. Nasz sukces potwierdzają załączone badania (czystość mikrobiologiczna-1, czystość mikrobiologiczna-2).

    Próbki były badane w dniu dostarczenia do laboratorium oraz co tydzień. Po czterech tygodniach ilość mikroorganizmów była poniżej ilości wykrywanej przez laboratorium. Wcześniej konsultowaliśmy się ze specjalistami w dziedzinie opakowań i mikrobiologii, którzy przekonywali nas, że osiągnięcie takich parametrów nie jest możliwe, a podobne produkty grubo przekraczają europejskie normy 1000 jtk./g i wynoszą w przedziale od kilkudziesięciu tysięcy do kilku miliardów jtk./g.

    Dzisiejsze standardy

    Podczas konferencji „Jakość na wymagające rynki” zorganizowanej przez firmę Syngenta 27 listopada w Warszawie, został omówiony projekt pt. „Fruit Quality Contract”. Jest on realizowany także w Polsce przez jedną z grup producenckich – wspólnie z firmą Syngenta. Projekt ten ogranicza ilość substancji aktywnych pozostałości pestycydów do nie więcej niż 4 substancje aktywne, a ogólny poziom pozostałości obniża do 70% w porównaniu do jabłek z drzew chronionych, według tradycyjnego programu – wykrywano nawet 10 substancji aktywnych –informował M.Gedhard.

    Najbardziej restrykcyjna sieć sklepów Niemieckich dopuszcza 4 substancje pozostałości pestycydów na poziomie 70% dopuszczalnej normy.
    Nasz wynik z jedną substancją aktywną na poziomie 5-18% dopuszczalnej normy pokazuje jakiego postępu dokonaliśmy szukając nowych rozwiązań.

    Kontynuujemy prace nad poprawą jakości produktów

    Nie poprzestajemy na tym, co już udało nam się osiągnąć. Chcemy kontynuować nasze prace w roku 2015, aby nasze owoce nie zawierały żadnych pozostałości pestycydów. Jednak bez Państwa pomocy, to się nie uda. Zapraszamy do kupowania i polecania znajomym Naszych produktów.

    Podziękowania:

    Dziękuję wszystkim głosującym na nasz produkt dzięki czemu otrzymaliśmy - Złoty Medal Międzynarodowych Targów Poznańskich – Wybór Konsumenta – przyznawany przez odwiedzających targi oraz internautów.


    Opatentowana technologia mycia jabłek Ozonepack. 

    Jabłka Janfruit sterylnie umyte Ozonepack to:


    • owoc naturalny bez konserwantów
    • jabłko bardziej czyste niż samodzielnie umyte
    • produkt pozbawiony mikroorganizmów, pyłów, bakterii
    • przekąska wygodna w podróży










    • produkt odpowiedni nawet dla małych dzieci
    • idealne rozwiązanie dla osób zabieganych
    • zdrowa i dietetyczna przekąska
    • czystość owocu zachowana do 3 tygodni

    stat4u